Brukssamhällen – Leufsta bruk,

Mantalsforska av Magnus Bäckmark, ISBN: 9789187676871

Den svenska folkbokföringens historia

SCB

Svenska hembygdsföreningar

DN skapar Riksnätverket för att samla nyheter över hela landet. Man bjuder in ”volontärer”

 

SAMVERKAN MELLAN RISKARKIV OCH LÄRARUTBILDNING
Vad tycker ni om följande uppslag, som bygger på att man inspireras av kulturarv? I just detta fall (länken) ”kliver” eleverna in i en tavla för att uppleva dess samtid. Uppslag är ifrån: http://lillholmsbild.weebly.com/kliv-in-i-konsten.html. Om vi överför detta sätt att skapa pedagogiska situationer och funderar istället vad som händer om man låter eleverna möta en primär källa och en arkivpedagogik. Jag har skissat på följande två situationer. Finns säkert tusen andra sätt att närma arkivmaterial:

– Här har ni en stadskarta fr mitten av 1800-talet. Det är vinter och Du skall handla mat. Vilken mat hittar du på torget? Vilka salutorg finns i staden? När på dygnet handlar du? Om du har pengar, hur mycket får Du för 1 daler silvermynt?
– Här har du en bouppteckning efter mamman, ett foto på hennes barn och make och ett foto på deras hem.

Uppgiften är att återskapa hemmet, eller att iscensätta en situation där man handlar på stortorget i Östersund, typ 1877. Eleverna får en uppgift vid arkivet (eller material fr en hemsida) för att sedan återskapa en situation/byggnad/plats med hjälp av digitala medier (typ plotagon.se eller minecraft).

Jag tror att ett liknande samarbete kan öppna för många intressanta pedagogiska diskussioner till nytta för blivande lärare och redan fungerande lärare. Med hjälp av det som digitala verktyg skapar kan respektive skola under en längre tid återskapa ett lokalsamhälle som en gång fanns. Är det intressant? Kanske något inför år 2018 då Riksarkivet fyller 400 år.